29 Aralık 2011 Perşembe

FİLOZOF



Platon Sokrates'e sorgulanmayan bir yaşamın yaşamaya değer olmadığını söyletmiştir.
Fakat eğer toplumda herkes durmadan inançların dayanaklarını irdeleyen kuşkulu aydınlar olmaya başlarsa, bir şeyler yapma olanağını yitirirler.
Ama, bu tür ön dayanaklar sorgulanmazsa da bu kez toplum kemikleşir, inançlar doğmatikleşir ve düşün yavanlaşır. Rahat sorgulanmayan bir dogma sedirine uzandıklarında toplumlar uykuya dalabilirler.

İmgelemin gelişmesi, AKLIN çalışması, düşün yaşamının gerilememesi ve doğrunun (veya adaletin ya da kendini gerçekleştirmenin) peşinden gitmenin durmaması, varsayımların sorgulanmasına, öndayanakların -hiç olmazsa yeterli derecede- irdelenmesine bağlıdır.

İnsanlar ve düşünüler, babaya başkaldırarak, babayı yok etmeseler bile - babanın inançlarına başkaldırarak ve yeni inançlar geliştirerek ilerlerler.

Gelişme ve ilerleme buna bağlıdır. bu süreç içinde rahatsız edici soruları soranlar ve cevaplarını derin bir şekilde merak edenler en önemli rolü oynamış olurlar.

Genellikle, her toplumda böyle kişilerin sayısı çok azdır. Bu tür etkinliği sistematik olarak ve eleştiriye açık us'sal bir yöntemle yürütenlere Filozof denir..


Alıntı: YENİ DÜŞÜN ADAMLARI   BRYAN MAGGEE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder